Ovocný pergamen

31.07.2018

 

Letošní rok nás i přes velké sucho potkala krásná až obrovská úroda ovoce. Díky velké staré zahradě máme najednou přebytky třeba rybízu, letních jablek či modrých blum. K tomu všechno to ovoce, co roste kolem: špendlíky, maliny, ostružiny. Intenzivně se věnuju zahradě a zpracování ovoce různými zdravými způsoby bez použití cukru.

 

Na sdílení tedy není tolik času a připojení na chalupě mizerné. Stejně mi to nedalo a nejen pro ty, kdo jsou na tom podobně, mám skvělý recept, jak zužitkovat přebytky jakéhokoliv ovoce

 

 

 

Už jste slyšeli a hlavně ochutnali ovocný pergamen? Je to sušená placka z ovoce, která nejvíce připomíná svou strukturou kůži. V anglicky mluvících zemích se jí proto také říká ovocná kůže. Je to skvělý, chutný a zdravý způsob konzervace ovoce.

 

Divoženky jej zbožňují, kolikrát ani nepočkají, než pergamen nastříhám. Kdybych ho včas neschovala, na zimu by nezbylo. Z černých malin jsme jej dělaly taky tady.

 

 

Pokud máte mixér a sušičku na ovoce, je výroba ovocného pergamenu snadná. Můžete použít jakékoliv ovoce i přezrálé. Když sušíte na nízkou teplotu, zůstane v ovocné směsi zachováno maximum vitamínů. Můžete různě dochutit a případně přidat i zdravá semínka třeba lněné nebo chia, na zahuštění i zvýšení výživové hodnoty. 

 

 

Ovocný pergamen

 

Je to spíše návod než recept, protože každý má jiné ovoce i jinou velikost sušičky. Nejčastěji se pergamen dělá z červeného rybízu, kterého mají přebytky skoro všichni. Ovoce můžete kombinovat podle vlastní úrody a fantasie. Uvidíte, jaké (překvapivé) kombinace vám budou nejvíce chutnat. 

 

 

Co se slazení směsi týče, můžete podle zralosti a sladkosti ovoce zvolit různé možnosti (viz níže). Já dávám přednost pergamenu výhradně ovocnému. Hodně zralé a přirozeně sladké ovoce, nepotřebuje doslazovat vůbec.


Příprava: 
30 minut (úprava ovoce, příprava směsi na pergamen a naložení do sušičky) 
20 minut (vyndání ze sušičky a příprava na uskladnění)
Čas na trhání ovoce a sušení v sušičce není započítán (odhad 12 hodin při 45° C). 

 

Vybavení: mixér, sušička ovoce, pečicí papír

 

Suroviny: 

  • zralé ovoce (odšťopkované, vykrájené, odpeckované) např. červený rybíz, broskve, špendlíky, jablka, maliny, ostružiny, borůvky, blumy, švestky, hrušky, kdoule, hroznové víno, jedlý jeřáb, arónie, rakytník

  • trocha divokých bobulí např. šípků, hlohu, bezinek, dřínků, dřišťálu, mahónie

 

Sladidla:

  • javorový sirup, rýžový sirup, ječný slad

  • sušené datle, fíky, rozinky

  • jablečné či hruškové pyré

  • jablečný nebo hruškový koncentrát

  • extra zralé banány (s hnědými tečkami na šlupce)

 

Přídavky:

skořice či jiné "sladké" koření, namletá lněná semínka, chia či konopná semínka, mletý kokos

 

Naše oblíbené kombinace: 

  • červený rybíz, banán, skořice, lněná semínka

  • červený rybíz, černé maliny, datle a chia

  • letní jablka, červený rybíz, broskve a fíky

  • letní jablka, blumy a mletý kokos

  • jablka a hrušky

  • hrušky, jablka a arónie

  • hrušky a švestky

 

 

Postup:

Připravené a případně na menší kusy nakrájené ovoce rozmixujeme
s kořením na kaši. Rybíz či jiné ovoce se spoustou semínek můžeme propasírovat či po umixování přecedit. Zkoušeli jsme obě verze a více nám chutná ta se semínky. 

 

Ochutnáme a podle sladkosti směsi případně dosladíme. Je třeba myslet na to, že sušením se chuť i sladkost zvýrazní. Červený rybíz potřebuje dosladit docela dost, směs sladkých letních jablek a blum či kombinace podzimního ovoce třeba hrušek, jablek a švestek vůbec. Přidáme semínka či případně kokos a promícháme. 

 

Pokud nemáme v sušičce podložky pro sušení tekutých potravin, potřebujeme pečicí papír. Ten vystřihneme podle tvaru sušicího tácu, plus kolečko uprostřed, aby mohl horký vzduch proudit. Papír se směsí hezky obarví. Obvykle jej lze použít opakovaně.

 

 

Směs naneseme na pečicí papír na tácu a pomocí velké lžíce nebo stěrky rovnoměrně rozetřeme do tenka. Vrstva by neměla být tlustší než odhadem 3 milimetry, jinak se velmi dlouho suší. Naplníme postupně všechny tácy.

 

Čím vyšší teplotu sušení zvolíme, tím kratší doba bude potřeba, ale o to více vitamínů přijdeme. Těžko tady radit, záleží na vlhkosti směsi a vzduchu i na tom, jak spěcháme. Já obvykle suším na 45° C odhadem 12 hodin. Tácy v průběhu sušení přehazuju, aby se sušily rovnoměrně.

 

Pergamen je hotový, když na něm nejsou žádná mokrá místa, snadno se dá ohnout a sloupnout z papíru. Vzhledem a strukturou pak připomíná kůži.

 

 

Usušený plát opatrně sloupneme z pečícího papíru (ten si necháme na další várku). Můžeme uchovávat celý srolovaný nebo nastříhaný na pruhy a srolovaný do malých ruliček. Já nejradši dělám na čtverečky. Snadno se stříhají, ukládají do sklenic, převážejí a hlavně dávkují.

 

Pokud si chcete dopřát pergamen luxusní, můžete namáčet v rozpuštěné hořké čokoládě. 

 

Ať vám i vašim dětem chutná!

 

 

 

Lněná semínka a kde je koupit?

 

O tom, jak prospěšná lněná semínka jsou, už byly napsány romány. Namletá či rozmixovaná jsou místním zdrojem nenasycených mastných kyselin. Celá zase fungují jako malé kartáčky a výborně čistí střeva. Používám ta zlatá, jsou chuťově i barevně jemnější. Více mi chutnají a taky je málokdo v jídle identifikuje.

 

Doporučuju udělat si jich zásobu a nakoupit jich společně u Agro-el Znojmo, u kterých lněná a česká dýňová semínka spokojeně nakupuju už mnoho let.

Len zlatý či hnědý určitě koupíte i v bezobalových prodejnách
 

Sdílejte na Facebooku
Please reload

Máma dvou divoženek. Sběračka darů
přírody. Nadšená kuchařka experimentátorka, která věří ve zdravé jídlo. S radostí se dělí o zkušenosti, jak při společném nakupování ušetřit čas i peníze a omezit plastové obaly.

A také, co z těchto surovin a darů přírody připravit. 

 

Autorka ebooku Nakupujeme společně: Objevte 6 výhod komunitního nakupování.

Více o mně se dozvíte tady.

Denisa Šimlová

Máma dvou divoženek. Sběračka darů přírody. Nadšená kuchařka experimentátorka, která věří ve zdravé jídlo. S radostí se dělí o zkušenosti, jak při společném nakupování ušetřit čas i peníze
a omezit plastové obaly. A také, 
co z těchto surovin a darů přírody 
připravit.  

Více o mně se dozvíte tady.

Denisa 
 Stáhněte si ZDARMA 
Nova titulka_final_mini.png
Nejnovější příspěvky
Please reload

Rubriky
Please reload

Potkáme se na Facebooku
Instagram
Please reload